Kiberbiztonsági workshopot tartottak Győrött a picai, az állami és a felsőoktatási szféra szakértőinek részvételével

  • Post author:
  • Post category:Hírek

2020. szeptember 9-én „A kiberbiztonság aktuális kérdései az oktatás, a kutatás és a gyakorlat szemszögéből” címmel rendezett szakmai-tudományos programot a győri Széchenyi István Egyetem.

Forrás: https://www.gyorplusz.hu/gyor/kulcskerdesse-valt-a-kiberbiztonsag/

Az előadók között az amerikai Marymount University vezető kutatója, a T-Systems információbiztonsági stratégiai vezetője, a Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Karának dékánja és munkatársai, a Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának (és egyben az NKE HHK-nak) a munkatársa, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Kibervédelmi Központjának vezetője és az Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Honvédelmi Jogi és Igazgatási Tanszékének tudományos munkatársa is előadóként vett részt. A rendezvényen hallgató és kutató munkatársakon túl részt vett Dr. Kádár Pál Ph.D. dandártábornok, a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság elnöke is, előadóként pedig Dr. Farkas Ádám PhD százados és Dr. Kelemen Roland tagtársunk is.

A rendezvényt Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem oktatási rektorhelyettese nyitotta meg és moderálta, hangsúlyozva, hogy a Széchenyi István Egyetem kulcsfontosságúnak tartja, hogy a kiberbiztonság rendkívüli súlyú kérdését komplex módon kutassa és az arról folyó diskurzusba a piaci szereplőket, az állami szerveket és a társegyetemeket is bevonja. Rektorhelyettes asszony köszöntőjében külön is kiemelte a biztonsági szempontot és azzal kapcsolatos örömét, hogy e tekintetben olyan előadókkal képviselteti magát az állami szféra és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, akik mind tudományos kutatói, mind pedig gyakorlati pályájuk tekintetében hiteles képet adhatnak a témakörről.

Az előadások tekintetében kiemelhető, hogy mind az amerikai partnerintézmény, mind pedig a piaci szféra képviselője hangsúlyozta a biztonság fontosságát és az egyéni és piaci tudatosság mellett az állam szerepét is. Ez a megközelítés még hangsúlyosabbá tette Dr. Kassai Károly PhD ezredes és Dr. Farkas Ádám PhD százados állami feladatokra és specifikumokra vonatkozó előadásait, melyeket aztán a SZE Műszaki Tudományi Karának képviselői is tovább fokoztak.