MAGYAR KATONAI JOGI ÉS HADIJOGI TÁRSASÁG
(alapítva: 1997)

 A Társaság célja a katonai jogi és hadijogi kutatásokban való részvétel, e szakterületek tudományos igényű művelése. Fő kutatási területe a katonai jog és a hadijog, amelyek az Állam- és jogtudomány, illetve a Hadtudomány közötti határtudományok. Kapcsolatot tart a rokon kutatási területeken működő egyesületekkel, társaságokkal, oktatási intézményekkel, mint például a Magyar Hadtudományi és a Magyar Rendészettudományi Társaságokkal. A Társaságnak bárki tagja lehet, aki a célkitűzésekkel egyetért, és tevékenységében részt vesz.

A Társaság a Katonai Főügyészséggel közösen rendezi az immár több mint húszéves múlttal rendelkező biennális Budapesti Nemzetközi Katonai Büntetőjogi Konferenciát, mely tárgyát tekintve egyedülálló a világon. A legutóbbi, 2011-ben tartott immár 10. ilyen konferencián is 27 külország, s ezzel valamennyi kontinens képviseltette magát a zömében európai uniós tagállamoktól Dél-Koreán, Brazílián keresztül az Egyesült Államokig.

A társaság együttműködik az 1956-ban Brüsszelben alapított Nemzetközi Katonai Jogi és Hadijogi Társasággal (International Society for Military Law and the Law of War, www.soc-mil-law.org), amely jelenleg nonprofit, politikától független, ún. nem kormányzati nemzetközi szervezet. A nemzetközi társaság 1997-ben az ENSZ tanácsadó szervezete minősítést kapta. Székhelye és titkársága Brüsszelben van, hivatalos nyelve az angol és a francia.

A társaság célja a katonai jog és a nemzetközi humanitárius jog tanulmányozása és terjesztése, ennek érdekében rendszeresen szerveznek szemináriumokat, konferenciákat, illetve kiadják a Katonai Jogi és Hadijogi Szemlét (Review for Military Law and the Law of War), illetve 3 havonta egy hírlevelet. Ezen túlmenően a társaság egy dokumentációs központot működtet. A szervezetnek 50 országból közel 700 tagja van, akik között megtalálhatók egyetemi tanárok, állami vezetők, katonai és civil tisztviselők. A tagok részben a nemzeti társaságok tagjai, részben pedig egyéni tagok. A társaság az összekötő kapocs a jelenleg 21, önállóan működő nemzeti csoport között.

A Társaság a nemzetközi társasággal együtt szervezte meg Balatonkenesén 2002-ben a fiatal katonajogászok nemzetközi szemináriumát, amely a békefenntartó műveletek jogi kérdéseivel foglalkozott. A magyar társaság első elnöke és jelenlegi tiszteletbeli elnöke, dr. Kovács Tamás legfőbb ügyész a nemzetközi társaság Igazgatótanácsának tagja.

Elnök:
Dr. Kádár Pál PhD dandártábornok
1055 Budapest, Markó u. 27. III. em. 15-17/A.
Levelezési cím: 1525 Bp. Pf. 728.
Telefon: +36 (1) 332-5930/332
Fax: +36 (1) 332-5930/238

E-mail: katonai.jog[kukac]gmail.com