A Társaság Elnöke

Dr. Kádár Pál PhD dandártábornok

2002 óta a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság tagja, 2013-tól 2017-ig a Társaság elnökségének tudományos munkáért felelős tagja, 2017-től elnöke.

1972-ben született Budapesten. Középiskolai tanulmányait Egerben az MN Lenkey János Honvédkollégiumban és az egri Dobó István Gimnáziumban folytatta. 1993-ban, kitüntetéssel végezte a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola légvédelmi rakétamérnöki szakát, ezt követően különböző szintű mérnöki, parancsnoki és jogi-igazgatási csapatbeosztásokban, illetve különféle minisztériumi beosztásokban szolgált. 2018. májusától a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkáraként teljesített szolgálatot, jelenleg pedig a Miniszterelnöki Kormányiroda vezető kormányfőtanácsosa.

Jogász diplomáját 2001-ben a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte, jogi szakvizsgáját 2006-ban tette le cum laude minősítéssel. Doktori tanulmányait a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hadtudományi Doktori Iskolájában végezte, PhD értekezését 2009-ben „Magyar Honvédség irányításának és vezetésének időszerű jogi és igazgatási problémái” címmel „summa cum laude” védte meg. 2010-ben elvégezte a NATO Védelmi Akadémiájának felső vezetői tanfolyamát, Rómában.

Számos szakcikk, tanulmány, könyvfejezet, tankönyv-rész szerzője, konferencia előadója a Honvédség irányítási és vezetési rendszerével, a katasztrófavédelemmel és a különleges jogrendi szabályrendszerrel összefüggésben. Tagja az Internetes Jogtudományi Enciklopédia szerzői gárdájának és a Katonai Jogi és Hadijogi Szemle szakmai bizottságának. Előadóként korábban közreműködött a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, az ELTE közigazgatási tanszékén, az MKI közigazgatási alapvizsga felkészítésein. Szolgálati elfoglaltságai mellett rendszeres előadója volt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szervezett védelmi igazgatási és katonai felső vezetői képzéseknek.

Kutatási területe a tágabb értelemben vett honvédelmi jogon belül a honvédelem irányításának és az MH vezetésének jogi szabályozása.